Structuur
III. StructuurmarkeringenLas geregeld niet-tekstuele elementen in zoals foto's, tekeningen, grafieken, cartoons, schema's of tabellen.
Neem extra voorbeelden op bij concepten, principes of begrippen. Gebruik functieaanduiders die informatie geven over de aard en functie van een tekstdeel en zo het leerproces uitvoeren en reguleren. |
Via structuurmarkeringen duid je de indeling en samenhang van de tekst aan. Dit helpt de student bij het onderscheiden van hoofdzaken en toelichtingen. Structuurmarkeringen en functieaanduiders sturen het verwerkingsproces van de student.
III.I Concrete voorbeelden
Gebruik titels die de kennisorganisatie in de tekst weerspiegelen.
|
Plaats trefwoorden in de tekst in cursief of vet. Cursief werkt leesremmend waardoor je termen als relevant markeert. Vette tekst springt meer in het oog. Plaats ook trefwoorden in de marge. De student kan hierdoor gemakkelijker informatie terugvinden. Achtergrondinformatie zet je best in een kleiner lettertype.
|
Vermeld in de koptekst de titel van het hoofdstuk en het paginanummer. Dit helpt de student om de inhoud van die bladzijde te situeren in het groter geheel. Zet in de voettekst je auteursgegevens. Dit beschermt je studiemateriaal tegen plagiaat. Nummer je voetnoten en zet ze in een kleiner lettertype (bijv. Calibri 8).
|
Bij uitbreiding kan je gebruik maken van visuele voorstellingen als functieaanduiders. Dit zijn iconen die gebruikt worden om terugkomende leeractiviteiten te typeren of om basisleerinhouden te onderscheiden van extra uitbreidingen. Omdat dergelijke aanduiders de student tonen hoe hij het tekstdeel moet opvatten, functioneren ze als studeeraanwijzingen. Vooral in studiemateriaal voor begeleide zelfstudie zijn dergelijke functieaanduiders onmisbaar.
|
III.I.I Mogelijke functieaanduiders
Je kan (ter inspiratie) een cursussjabloon (in Word) downloaden op Dinar. In het sjabloon vind je bij “office-sjablonen > cursussjabloon” een voorgestructureerde inleiding die deze onderdelen bevat.
|
III.II Achtergrondinformatie
Er zijn picto’s en illustraties te vinden bij Word - invoegen - illustraties.
Elen, J., Lowyck, J. & Van den Branden, J. (1991). Ontwikkelen van schriftelijk studiemateriaal. Leuven: Acco.
http://www.flaticon.com/ Iconen downloaden als PNG-bestand.
Elen, J., Lowyck, J. & Van den Branden, J. (1991). Ontwikkelen van schriftelijk studiemateriaal. Leuven: Acco.
http://www.flaticon.com/ Iconen downloaden als PNG-bestand.